HJELP!! Barnet mitt har brent seg!

                     

 

Jul; Gaver, kaker, ribbe, juletre, snø, ski… Brannskader.

Barn forbinder som regel jul som en fantastisk høytid. Det er mye god mat og godterier, de kan stå på ski og ake, de får pynte juletreet og de får gaver- Men hva om barnet ditt ble utsatt for noe som gjorde at de ikke lenger så på julen på denne måten? Hva om ditt barn fikk rykende ribbefett over armen, glovarm kaffe over brystet eller la hånden på et fat som nettopp kom ut av ovnen?

Brannskader skjer ofte rundt juletider og majoriteten av brannskader skjer dessverre oftest med de minste. Barn er mer viltre og vimsete enn voksne, de er aktive fra morgen til kveld, noe som gjør at barn er mer utsatt. De river ned ting, og kan lett skumpe til andre slik at de søler. Men hva gjør du når ulykken er ute? Hva er faktisk en brannskade? Og finnes det forskjellig type brannskader?

Det er vanlig å gradere brannskader etter hvor dypt i huden skaden faktisk sitter og vi har tre forskjellige stadier vi vurderer dette etter;

- Når vi snakker om Førstegradsforbrenning er kun det øverste laget av huden skadet. Huden vil ofte være hissig, rød, varm, øm og kanskje svi litt. Hudoverflaten er tørr under førstegradsforbrenning og det oppstår ikke blemmer. Denne type brannskade vil lege seg selv etter noen få dager, uten at det blir varige arr. Solforbrenning går også under denne kategorien. Det er ikke nødvendig å gjøre noe med denne type brannskade, men det finnes tiltak som kan gjøres for barnets eget velvære; Du kan holde det brente området under kaldt vann for å kjøle ned forbrenningen, deretter kan du smøre på litt Water-Jel på og rundt det brente området, dette er med på å lindre smerten for barnet.  

- Deretter har vi noe som kalles for Andregradsforbrenning, her har det skjedd en dypere skade av huden og det er noe mer alvorlig. Her vil huden føles svært smertefull, den vil være rød eller blek og ha områder med hevelser og/eller blemmer. Her vil det ta noe mer tid for huden å bli bra igjen og det er stor sjanse for at du får arr. Ved andregradsforbrenning er det tiltak du kan gjøre, du bør forsøke å få det brente området under kaldt vann så fort som mulig og holde det der en god stund (minst 30 min). Deretter smør på Water-Jel, dette vil redusere noe av smerten og hjelpe til med å unngå infeksjon i såret. Når såret er tørt burde det også holdes slik, ikke stikk hull på blemmene, dette øker risikoen for infeksjon. Kontakt også lege (113) ved andregradsforbrenning.

- Den siste og alvorligste type forbrenning kaller vi Tredjegradsforbrenning. Dette er helt klart den farligste typen av brannskader. Ved denne type forbrenning er huden helt livløs, hvit, tørr og gjerne læraktig, eventuelt forkullet. Ved denne type forbrenning vil det alltid forbli arr og barnet vil ofte trenge hudtransplantasjon. Det er svært sjeldent at barnet kjenner noe særlig smerte ved en tredjegradsforbrenning fordi smertesansen også blir skadet og forbrent. Ved en tredjegradsforbrenning må du fjerne klærne fra såret og kjøle ned, helst i rennende vann og/eller med Water-Jel, så lenge som mulig. Kontakt også lege (113) umiddelbart da denne type forbrenning er svært alvorlig. Dersom du opplever at klærne har brent seg fast i huden må du overlate det til en lege å fjerne klærne.                            


Men hva kan du gjøre for unngå brannskader på ditt barn?

  • Sett aldri gjenstander som tiltrekker seg barnet nært komfyren (kaker, godteri, leker osv). Tenk også gjennom hvor du plasserer kjeler og panner på komfyren, vend aldri håndtak og skaft utover.

  • Beskytt varmeskap, stekeovn og brytere med komfyrvern.

  • Hold barnet unna varme overflater og sett aldri varme gryter, asjetter, fat eller andre varme gjenstander i nærheten av barnet.

  • Ikke bruk duk over bordet når det blir servert varm mat eller drikke, da barnet lett kan rive ned duken.

  • Hold et svært godt øye med barnet når du er i nærheten av kaffe eller varmt vann. Ikke hold barnet på fanget dersom du drikker kaffe, te, kakao eller andre varme drikker.

  • Sjekk ALLTID temperaturen på badevannet til barnet.

  • Hold barnet unna levendelys, peis, fakler og andre ting med åpen ild.

  • Vær forsiktig med ledninger til varme gjenstander slik som strykejern, kaffekoker, vannkoker, rette- og krølltang.

 

Nå som dere vet noe mer om brannskader generelt og hva dere kan gjøre for å forebygge dette, så ønsker alle vi i Norsk Folkehjelp Produkt & Undervisning dere en strålende og forbrenningsfri jul. Både når det gjelder barna og ribba!

 

 

 

Kommentarer