Han bare lå der, jeg visste jo ikke hva jeg skulle gjøre…

Regner med at du har gledet deg til russetiden i noen år nå! Det er bra, og det blir gøy, det kan jeg love. Men har du og de du er på buss/van med tenkt på hva som faktisk kan skje under russetiden? Hvor mye som faktisk kan gå galt? Ikke bare med personer du kjenner, men også med deg selv. Tror du at dine venner vet hva de skal gjøre i en alvorlig situasjon? Og, hvor godt stoler du på deg selv til å kunne hjelpe noen som virkelig trenger det? Kan du hjerte- lungeredning? Har dere det helt nødvendig og pålagt førstehjelpsutstyr i bussen/vanen? 
Tenkt litt på disse tingene; Du har ikke lyst til å være en av de som må si «han bare lå der, jeg visste jo ikke hva jeg skulle gjøre…».

Tro det eller ei, selv om du er russ så kan du også være uheldig. Det kan skje ting, både med deg og dine venner. Da er det veldig greit å ha litt kunnskap om hva som faktisk skjer og hva du må gjøre. La oss ta et svært klassisk eksempel; Øl. Dette kommer ofte på glassflasker, og som alle vet; Glass knuser. (Ja da, jeg vet at dere ikke får ha med glassflasker på treffene.) Det er utrolig fort gjort å kutte seg på glasskår, spesielt når man er påvirket av alkohol; Du glemmer hvor flasken knuste, du rydder kanskje ikke godt nok, og du kan kutte deg mens du rydder osv. Da er det viktig å ha førstehjelpsprodukter i bussen/vanen. Hvis dette skjer er det viktig at dere ALLTID renser såret, stopper blødningen og legger på plaster eller kompress om det trengs. Dersom dere får et glasskår dypt inn i foten, hender eller andre steder burde ikke dette tas ut selv. Skyll med med sårvask for å unngå infeksjoner og dra til nærmeste legevakt for å få fjernet fremmedlegeme.

Røyk og sprit/alkohol er også en dårlig kombo, for hva skjer om dere blander disse to tingene? Jo, brann oppstår. Tenk dere gjerne om to ganger før dere bestemmer dere for at røyk i bussen/vanen er helt greit. Hvis du eller noen andre søler alkohol på russebuksa, for deretter å miste en røyk, så kan det gå veldig galt. Hvis russebuksa først tar fyr kan jeg garantere at innen noen har slukket ut brannen eller dere har fått av buksa, har dere fått en seriøs brannskade. Da kan det være ganske greit å ha brannskadeprodukter i bussen/vanen, og ikke minst brannslukningsapparat (brannslukningsapparat er påkrevd for å få bussen godkjent).

Så er vi over til det de fleste foreldre får klump i halsen av å tenke på; Selve alkoholen. Jeg snakker da selvfølgelig ikke om 1-3 øl, jeg snakker om de som drikker så mye at de får en alkoholforgiftning. Alle har ulik toleranse for alkohol, men alle har også en grense hvor kroppen sier stopp. Jeg skal ikke fortelle dere hva som skjer med kroppen når dere drikker alkohol, men jeg skal fortelle dere hva som skjer når dere drikker for mye.

Når du drikker for mye alkohol vil det skje noe i kroppen din som kalles en alkoholforgiftning. Ved de mest alvorlige tilfellene av alkoholforgiftning kan pusteevnen din bli svekket eller slutte å fungere fullstendig, du kan få hjerneskade, du kan få hjertestans og du kan dø. (http://www.ung.no/alkohol/2015_Virkning_av_alkohol_i_kroppen.html) (http://www.ungeogrus.no/no/8klasse/Elev/Alkoholens-virkning/)

Så hva skjer egentlig dersom pusteevnen din ikke lenger fungerer og kroppen ikke får oksygen? Jo, du vil få hjertestans etter kort tid. Hva gjør du da hvis ingen rundt deg kan hjerte- lungeredning? Da vil du mest sannsynlig være død før ambulansen rekker fram til deg. Hvis du noen gang opplever at noen får hjertestans må du umiddelbart starte med HLR (Hjerte- lungeredning). Du må også sørge for at noen ringer til ambulansen (113) samtidig som at du utfører HLR.

Jeg er ikke en 40 år gammel mamma som forteller dere hva dere skal gjøre, jeg er en 19 år gammel jente, som forteller dere hva dere burde gjøre. Så kjære russ, ikke la den fantastiske tiden dere har ventet på i 13 år bli ødelagt av mangel på kunnskap. Sørg for at dere ikke er en av de som må si; «Han bare lå der, jeg visste jo ikke hva jeg skulle gjøre…».

 

Stå ikke rådløs, hilsen Norsk Folkehjelp Produkt & Undervisning.