Forholdsregler for å unngå hudkreft

Sol er bra og økter kroppens produksjon av D-vitaminer. Dette kan blant annet motvirke kreft, men får du for mye kan du ende opp med hudkreft i stedet. Hvis du får ti minutter med sol på ansikt og armer hver dag om sommeren, så er det nok til å få en god produksjon av D-vitaminer.

Nå som sommeren nærmer seg er det greit å notere seg at UV-strålene er sterkere i høyfjellet og jo nærmere ekvator du er. UV-stråler er en av de viktigste risikofaktorene ved utvikling av hudkreft. Det gjelder ikke bare den fryktede ondartede føflekkreften, men også de to andre store hudkreftformene som plateepitelkarsinom og basalcellekarsinom.

UV-stråler deles inn i tre ulike typer. UVA, UVB og UVC-stråler. Sistnevnte absorberes i atmosfæren, og er dermed ikke noe du trenger å bekymre deg for.

UVB-strålene er de som i all hovedsak gir solforbrenning og de er også kjent for å øke risikoen for føflekkreft. UVA-strålene er også årsak til rynker. Både UVB og UVA gir skader på gener og proteiner, og de øker risikoen for alle typer hudkreft. UVB-strålene er farligst midt på dagen om sommeren og rundt ekvator. UVA-strålene er omtrent like uansett tid og sted. Ozonlag og skyer vil beskytte deg en del mot UVB-strålene (men mindre av UVA). Jo høyere opp fra havet du oppholder seg, jo større er UVB-eksponeringen.

Når du velger solfaktor bør du være oppmerksom på at solfaktor ikke angir noe om UVA-beskyttelse. Dette angis på solkremtuben med ren tekst. Har du lys hudtype (blitt lett solbrent og sjelden brun), skal du være ekstra påpasselig. Det gjelder også for barn og unge. Har du nedsatt immunforsvar er du også spesielt utsatt for de skadelige effektene av UV-strålene.

Huskeliste for å unngå hudkreft:

  • Bruk solkrem, minst faktor 30
  • Smør deg inn annenhver time
  • Smør NOK og RIKELIG
  • Ta pauser fra sola, spesielt midt på dagen. Unngå å bli solbrent (det mest effektive er å sitte i skyggen og dekke deg til med klær)
  • Tilhører du risikogruppene (er lys i huden, har blondt til rødt hår, barn og unge og folk med nedsatt immunforsvar) bør du passe ekstra godt på

Kilder: 
http://gemini.no/2015/03/sann-unngar-du-hudkreft/
https://kreftforeningen.no/forebygging/sol-solarium-og-kreft/
http://forskning.no/forebyggende-helse-mat-og-helse-vitaminer-kreft/2008/04/sol-motvirker-kreft

Kommentarer