Barnslig eller bare billig livsforsikring?

Rundt 20-25 fotgjengere dør hvert år, ca. 85 blir hardt skadet og om lag 540 personer blir lettere skadet. Omtrent 40% av alle fotgjenger ulykker skjer i mørket, og nesten alle disse ulykkene skjer i byene. En sjåfør vil få øye på deg på 25-30m avstand i mørket, da har han nøyaktig 2 sekunder på å stoppe dersom han holder en fart på 50km/t- så, bruker du refleks?

Hvis svaret på det spørsmålet er nei, burde du fortsette å lese dette innlegget.
Når du bruker refleks er det hele 85% mindre risiko for å bli påkjørt, noen vil kalle dette en billig livsforsikring. Så hvorfor har det seg da slik at det kun er 32% av voksne mennesker som bruker refleks? Vi fester refleks etter refleks på barna, men vi bruker det ikke selv. Det er nå engang slik at barn gjør ikke som vi sier, de gjør som vi gjør. Burde ikke da vi voksne gå foran som et godt eksempel?

Mange tror at belysning i gater og fra butikker vil gjøre at bilistene ser deg, det kan jeg fortelle med en gang at ikke stemmer, de fleste ulykker skjer som sagt i byer. Når du ikke bruker refleks vil bilene kunne seg deg på omtrent 25-30m avstand, det tilsvarer da 2 sekunders tid på å stoppe, dette er mer eller mindre en dødsgaranti, spesielt på vinteren når det er glatt ute. Dersom du bruker refleks vil de kunne seg deg på 140m avstand (med nærlys) og de vil dermed ha 8 sekunder lenger tid på å stoppe, enn dersom du ikke har refleks.

Nå som vi har gjort det klart at refleks er noe du burde bruke, så kan vi gå over til hvordan du faktisk burde bruke den:
- Ha gjerne 2 reflekser på deg, en på hver side. Da vil bilene lettere kunne seg deg uansett hvilken side av veien du går på.  
- Hvis du har hund bør refleks være festet på båndet til hunden slik at bilene kan se den også. Dersom du en ute-katt anbefales det å feste en refleks på halsbåndet, da kan du unngå at katten blir påkjørt i mørket.
- Refleksen bør henge i knehøyde og svinge fritt for optimal effekt. Her vil den svinge fram og tilbake så man tydelig ser at det er noe som beveger seg.
- Husk at refleksen er en forbruksvare, gjennomtrengning av vann og/eller riper vil svekke effekten og man burde derfor bytte ut refleksen kontinuerlig.

Ikke la barn, kjæreste, mor, far eller besteforeldre sitte igjen uten deg, vær så snill å bruk refleks. Hilsen oss i Norsk Folkehjelp Produkt & Undervisning.

 

Obs! Se på denne videoen for en demonstrasjon av synlighet;
www.tryggtrafikk.no/tema/refleks/refleks-redder-liv

 

Kilder:
www.tryggtrafikk.no/tema/refleks
www.refleksforalle.no/
www.aktivioslo.no/info/refleks/